понедељак, 2. фебруар 2009.

VOLIM SLUŠATI RADIO: Eddie Calvert

Autor priloga: NADIR EFENDIĆ (Nemačka)

Pjevač/ Svira -- Eddie Calvert
Pjesma -- Oh mein Papa
Pjesma traje -- 2 min 46 sec

Postovani slusatelji,
Drugi svjetski rat bio je zavrsen i pomalo su se razisli oblaci barutnog dima iznad Evrope, kada je 1949-te godine Lys Assia, svicarska pjevacica uspjela da stvori prvi poslijeratni hit na tlu Evrope. Njen slager "Oh mein Papa" kompozitora Paula Burkharda pjevao se je u cijeloj zapadnoj Evropi. Politicka granica tog vremana, takozvana "Zeljezna zavjesa" sprijecila je da taj slager dodje na program radio stanica istocne Evrope i time je ta ugodna melodija ostala na tlu ex-Yu manje, vise nepoznata.
Mi ce mo poslusati u nasoj emisiji instrumentalnu verziju tu melodije, u izvedbi engleskog trubaca Eddie Calverta-a koji se je 1954. godine sa tom izvedbom popeo na vrh liste popularnosti.
Edie Calvert, rođen 1922. godine, naučio je sviranje duvackih instrumenata od svog oca i producirao do 1978 godine, godine svoje smrti, vise svjetskih hitova kao na primjer filmsku melodiju "Covijek sa zlatnom rukom".
Sada poslusajmo u nasoj emisiji Eddie Calverta sa njegovom "zlatnom" trubom, kako izvodi melodiju "Oh mein Papa" (u prevodu - O moj tata) iz daleke 1954. godine.

Нема коментара: