среда, 16. новембар 2011.

Mislio sam da je život dve-tri čaše vina


(autor teksta: NADIR EFENDIĆ)

Dragi čitatelji,
mogu vam se predstaviti, ja sam Marko zvani Zubčanik. Moj jedini hobi i zanimanje jeste da motorkotače napravim još bržim. Krećem se u drustvu tetoviranih tipova u kožnim jaknama koji do mene dolaze sa tetoviranim curama. Cure su grube i otvorene i ponekad kada frajeri odu cujem i ovakove izreke, kao na primjer:
- Marko, hoces li da me malo stisneš?
Iskreno govorece kod nekih bi to i rado napravio.
Posla imam puno jer je svijet pun luđaka koji hoce da na cesti voze brze od aviona. Manje vise moram biti ilegalac, jer ne zelim da dobijem par godina zatvora zbog nekog tipa koji se je totalno precijenio i povukao sa sobom nekoliko ljudi u smrt.
Do prije nekoliko dana sam bio smiren i ugodno am zivio. Uđoh u lift i tada uđe i ona, smeđokosa sa kosam preko plecki, visoka i elegantna. Potpuno drugacija o d mojih cura sa koznim jakanama.
Izađe iz lifta i dok sam ja buljio z anjenim lijepim mogama, nestade u hodniku.
Slijedicih dan sam dolaazio u isto doba tako da je ponovo sretnem ali lift je bio prazan.
Ne preostade mi nasta drugo vec da pitam cistqcicu, koja inace sve zna sto se desava u kuci.
Ona me sa smijeskom pogleda i upita „Jesili si zagrizao Marko? Nista ne rekoh ali dobih informaciju koju sam trebao. Ona lijepa iz lifta zove se Anne i studira knjizevnost.
Meni su moji motori nekako blizi od te knjizevnosti!
Slijediechih dana sam imao srecu da je vise puta sretnem i uspio sam da promucam da bih ja nju rado sreo i i izvan lifta. Nasmijana, Anne mi rece , O tome se da govoriti.
Nakon nekoliko dana u poštanskom sanducicu nađoh kovertu sa pozivom od Anne da idem sa njom na vecer poezije. Uz karte stavila j i njen broj mobitela.
Za mene je dosao trenutak istine i morao sam nazvati Anne i reci da ja o poeziji nemam pojma.
Ona mi rece:
- Marko, ne moras da poznajes poeziju. tamo ce biti i gradonacelik koji ce cijelo vrijem praviti mudar izraz lica kao da sve rzumije i da uziva u stihovima mladog pjesnika.
Politicari, novopeceni bogatasi imaju manje znanja od tebe ali oni svi poput gradonacelnika navuku masku na lice. U biti oni svi cekaju da ta tortura prođe i da poslije odu na dobro jelo u njihov omiljeni restoran.
Anne mi postavi pitanje:
- Marko, poznaješ li pjesmu „Mislio sam da je zivot dve-tri čaše vina?"
Potvrdno dgovorih, poznajem i i to dobro, jer kada se moji rokeri napiju u kasne sate onda njihova grupa cesto zasvira i zapjeva tu pjesmu. Tada znaju da lete case po zraku.
Meni Anne na to rece:
„Vidis Marko , ti znaci poznajes poeziju!
Zamucah bez razumjevanja, kako Anne, to j e jedna ejdna kavanska pjesma a ne poezija.
Ane mi rece:
- Kada sjednemo u kafic, sve cu ti objasniti, ne brini!
Nakon nekoliko, dana zazvoni mobitel i nakon sat vremena sam sjedio sa Ane u ugodnom kaficu.
Nestrpljiva, upitah moju lijepu studenticu „Anne sto je to bilo sa tom kavanskom pjesmom?
- Marko za vrijeme ex-kraljevine u tridestim godinama zivio je je jedan mladi pjesnik koji je komponovao tu pjesmu i naravno napisao je tekst te pjesme. On je bio tesko bolestan znao da ce brzo umrijeti. Ta pjesma je njegov oprostaj od zivota , gđe on koristi stihove da uputi njegovu zadnju poruku. On je umoro u starosti od 23 godine i danas je on zaboravljen. Sve sto je od njega ostalo to je pjesma „Mislio sam da je zivot dve tri case vina.
Njegovo ime je Dragutin B Ilic i on je uspio ono o cemu sanja mnogo pjesnika. Njegove stihove prihvatio je obican narod koji nema pojma da se u toj pjesmi prikriva odlicna poezija.
Kada se ta pjesma cuje u kasne sate malo tko zna tko je kompozitor i tko je napisao taj osjecajni tekst.
Jedan od najboljih i najpopularnijih pjevaca nestale kraljevine, Edo ljubic zapjevao je tu pjesmu i sa tom pjesmom imao je veliki uspjeh.
Kao sto vidis , Marko i ti si imao dodire sa poezijom!
Anne mi se nekako sve vise dopada i imam osjecaj da me ona nekako uvede u tu poeziju. Iskreno govorci kada me je ona poljubila, zujali su meni neki stihovi u glavi.
Dosao je i taj dan i ja sam nakon male vjecnosti umjesto kozne jakne obukao sako i to sa kravatom Nisam vise ni znao kako se ona veze!
Cudno ssam sam sebi izgledao. Kada dođe Anne vidio sam da ona u uskoj haljini i da ne moze sjesti na a motorkotac.
Rijesio sam problem tako da sma pozvao mog prijatelja zvanog Taxonja, koji ima taxi i kada nije na motoru onda vozi putnike po gradu.
Taxonjaje bio tocan i kada je vido Anne onda je malo zazvizdao. Potpuno ga razumijem.

Kada je mene vidio sa kravatom poceo je nekako da se cudno ceri ali zbog Anne se je suzdrzao i nije vise nista rekao.
Cijelo vecer sam slusao neke stihove i kada bi gradonacelnik zapljeskao ja sam ga pratio.
Mislio sam u sebi, „Ipak je onaj Dragutin B. Ilic bio razumljiviji sa njegove dve tri case vina“
Kako bi se reklo, izdrazao sam ali za poljubac od Anne pretrpio bih i vecu muku.
Kasnije me Anne odvede do nekih mladih ljui koji su raspravljali o pjesniku veceri. Poslusao sam njihove price ali imao sam osjecaj da oni ne znaju sto je pravi zivot u kojem se covjek bori za golu egzistenciju.
Te veceri pokaza mi Anne njenu studentsku sobu i moram reci da mi je bilo lijepo u njoj.
Imao sam osjecaj da vozim na autoputu 220 km na sat i da Anne sjedi iza mene.
Kakav je zivot koji donosi neocekivne stvari nije proslo mnogo vremena i evo i mene na fakultetu. Nije bas poezija ili nesto slicno vec suha ekonomija koju ja dobro razumijem. Moja radiona donosi dobru zaradu i mogu bez problema da platim studij.
Moja Anne mi je velika motivacija. i moram priznati da vremenom mogu bolje da razumijem te njene pjesnike i da ponekad posjetim vecer poezije.
Pored svega najvise volim da zajedno sa Anne poslusam Edu Ljubica sa njegovom izvedbom pjesme,"Mislio sma da je zivot dve, tri case vina".

Zahvaljujem se na strpljenju,
Vaš Marko Zubčanik

среда, 19. октобар 2011.

Slađana ponovo prva na top listi



Oktobarski specijal bloga top-muzika.blogspot.com obrađuje (ne)svakidašnju pojavu na našim top listama kroz NLO listu singlova koji su obeležili prethodnu godinu (OKTOBAR 2010 - SEPTEMBAR 2011). Šta je NLO singl? NLO singl je numera koja uporno čartuje na samo jednoj jedinoj listi, dok u istom veremenskom periodu ne uspeva ni da se pojavi na ostalim top listama. Prvo mesto na godišnjoj top listi NLO singlova 2010/2011, zaslužno je pripalo prvoj dami rok muzike Slađani Milošević i pesmi "Neko je tu" koja je mesecima bila na samom vrhu "Jelen Top 10" liste.
Pojavljivanje određenih izvođača na jednoj jedinoj top listi može se tumačiti trojako: maliciozno, paćenički i regionalno. Dok za neke izvođače pozicioniranje na jednoj listi predstavlja uticaj veze/poznanstva/korupcije, za nekolicinu drugih izvođača nepojavljivanje na listi može se tumačiti kao prosto ignorisanje, zabrana ili urednikov subjektivan osećaj za kvalitet. U slučaju MTV Domaćice, kao treće, problem i ne postoji, jer ljudi jednostavno obrađuju "Adria?!" region, tako da se neke od numera "logično" ne pojavljuju na listama u Srbiji (uz 2 totalno misteriozna izuzetka: Struka i Neverne Bebe?!). Da ne bude nešto loše shvaćeno, ima tu i reciprociteta npr. Rundek na Diskomeru …
Kao što je već poznato, niko zapravo ne zna (niti će znati) zbog čega se NLO uopšte i pojavljuju…

уторак, 20. септембар 2011.

ŠEZDESETE, mali podsetnik

Ako sam već pokrenuo novi blog posvećen (uglavnom) ŠEZDESETIM, mogao bi i mali tekst o tom vremenu. Kao što znate, na Netu je veoma popularna copy-paste akcija, pa umesto da ga sam napišem "pokupiću" ga negde sa NETA! Sledi tekst, a na kraju i adresa/link odakle je članak preuzet!
Što se dakle dogodilo u “ludim šezdesetima"?
Evo popisa nekih od zanimljivijih događaja koji su obilježili desetljeće kao i neki od izuma koji su uvelike utjecali na živote ljudi:
* Prvi televizijski prijenos predsjedničke debate održan je između potpredsjednika Richarda Nixona i senatora Johna Kennedya. Kennedy je pobjedio na izborima s jednom od najmanjih razlika u glasovima u povijesti.
* Sovjetski je savez poslao prvog čovjeka u svemir i Amerikanci su također trebali svog čovjeka u svemiru. To se dogodilo petog svibnja 1961. Alan Shepard poslan je u svemir u letjelici "Freedom 7". Kennedy je također htio poslati čovjeka na Mjesec i vratiti ga natrag prije kraja desetljeća.
* 1963. ustanovljena je “hot line” između Washingtona i Moskve
* Predsjednik Kennedy ubijen je u Dallasu u Texasu dvadesetidrugog studenog 1963. Kennedyevom ubojici, Lee Harvey Oswaldu, nije se sudilo. Dok ga je policija premještala u drugi zatvo, čovjek zvan Jack Ruby ustrijelio je Oswalda. Identitet ubojice predsjednika Kennedya ostao je nepoznat.
* Vođa pokreta za građanska prava Martin Luther King ubijen je u Memphisu, Tennessee. Dva mjeseca kasnije Robert Kennedy, brat Johna F. Kennedya također je ubijen.
* Dvadesetog lipnja, 1969. u 16 sati i 18 minuta desio se jedan od najvećih događaja u povijesti. Apollo 11 sletio je na Mjesec s posadom astronauta. Neil Armstrongov slavni govor: "Ovo je mali korak za čovjeka ali veliki za čovječanstvo."
* Na kutije cigareta otiskuje se upozorenje: “Pušenje može našetiti vašem zdravlju.” Vladi SAD nije se činilo shodnim upozoriti ljude da pušenje uzrokuje rak i probleme s plućima.
* Prvi oralni kontraceptiv (Enovid) dolazi na tržište.
* Popularne su knjige "Kvaka 22" Josepha Hellera i "Ubiti pticu rugalicu" Harpera Leea.
* Slavni festival glazbe Woodstock održan je 1969.
* Twist je postao najpopularniji ples šezdesetih. Ljudi su smatrali da je bio toliko popularan jer im je odvlačio pažnju s napetosti Hladnog rata.
* Na televiziji je debitirao "The Andy Griffith Show". Također "The Flintstones", "The Roaring Twenties" i "Surfside Six". Vesterni su gospodarili, s jedanaest serija na mreži ABC, devet na mreži NBC i 8 na mreži CBS.
* Tijekom desetljeća žene su počele nositi minice, kožne čizme i lažne trepavice. Muškarci su nosili majice marke Paisley, baršunaste hlače i Regency jakne visokih ovratnika. Muškarci su također počeli puštati kosu.
* Timothy Leary postao je poznat po svom istraživanju droge LSD što je uključivalo i eksperimente na samom sebi.
* Pojavio se Ken, Barbiein dečko.
* Aluminijske limenke su se pojavile ali 90% gaziranih pića i 50% piva još se prodavalo u bocama.
* Prvi laser napravljen je u tvrtci Hughes Aircraft.
* Pojavili su se električni ručni satovi.
* Douglas Englehart s Stanforda razvio je 1964. prvi računalni miš zajedno s tipkovnicom s pet tipki.
* Prvi kalkulator izumila je 1967. tvrtka Texas Instruments po cijeni od 2,500 dolara po komadu.
* Prvi bankomat postavljen je od strane First Philadelphia Bank 1968.

(izvor je... SLEDEĆI)

уторак, 09. август 2011.

VIS Siluete: Sećanje na Keti


Siluete
Profile:
(Eng. The Silhouettes)
Serbian beat band from Belgrade formed in 1961 active throughout 60s and 70s.
Siluete were the first scandal band in former Yugoslavia. They shooked whole country with long hairs and vandalism on their concerts, while their leader Zoran Miščević became first mega-star getting hundreds of letters every day.
List of known members:
Zoran Miščević - bass, vocals (1961-1963, from 1964)

Branko Gluščević - rhythm guitar (1961-1963)

Zoran Simjanović - keyboards (1961-1963) (joins 'Elipse')

Ilija Stanić Ika - solo guitar (1961-1964)

Miroslav Minić Mine - drums (1961-1963)

Jovan Miščević - drums (1963-1969)

Dejan Dunić - bass (1963-1969)

Ljuba Đorđević - keyboards (1963-1969, from 1975)

Miomir Petrović Kraka - rhythm guitar (1963-1969)

Tomislav Tomi Sovilj - vocals (1963-1964)

Slobodan Todorović - solo guitar (1964-?)

Dragi Jelić - guitar (1966-1967) (joins 'Džentlmeni')

Aleksandar Cvetković - bass (1969) (forms 'CD')

Boba Orlić (ex 'Bitnici') - bass (1975)

Dragan Vukelić - electric piano (1975)

Radomir Dubičanin (ex 'Dah') - drums (1975)

понедељак, 25. јул 2011.

Milan Delčić Delča (1960 - 2011)

Nedavno smo na blogu EX YU... objavili tekst Nenada Mitrovića o grupi "U ŠKRIPCU" (tekst je na sledećem - LINKU).
Evo, tek nekoliko dana kasnije u medijima je objavljeno da je Milan Delčić Delča preminuo.
Sticajem okolnosti beogradski roker je otišao zajedno sa engleskom pevačicom Ejmi Vajnhaus.

(izvor --- BLIC)

среда, 13. јул 2011.

Nova adresa

Iz tehničkih razloga blog EX YU JE MOJA FURKA je premešten na (n)ovu adresu:
www.exyujemojafurka.blogspot.com
Nadam se da ćemo se družiti kao i ranije...
Srdačan pozdrav i ugodno (dugo toplo) leto!!!

VOLIM SLUŠATI RADIO: Ricky King

Autor teksta:
NADIR EFENDIĆ (Nemačka)

Izvođač -- Ricky King
Pjesma -- Johnny Guitar
Pjesma traje --- 2 min i 50 sec,

Poštovani slušatelji,
u niz besmrtnih filmskih melodija možemo uvrstiti i pjesmu "Johnny Guitar" iz 1954-te godine. Tu pjesmu pjevala je Peggy Lee u istoimenom kaubojskom filmu, u kojeme je glavnu ulogu glumio Sterling Hayden, koji se je u u tom filmu zvao "Johnny Guitar Logan".
Vec 1960-te godine svedska grupa "Spotnicks" uzela je tu melodiju u njihov repertoar i oni su na elektricnim gitarama doprinijeli popularnosti te melodije.
Slavni Jimmi Hendrix u mladim godinama također je svirao melodiju "Johnny Guitar".
Njemacki gitarist Ricky King uzeo je tu melodiju u svoj program, i on ju je odsvirao u stilu Spotnicksa, ali uz jednu tehnicku perfekciju, koju imaju samo vrhunski gitaristi. To nije cudo, jer Ricky King zavrsio je visoku muzicku skolu u Hannoveru i on je diplomirao na gitari. Ricki King postao je popularan, kada je svirajuci u vise grupa, ponekad solo zasvirao i ti njegovi solo nastupi su bili prihvaceni od publike.
Sada poslusajmo u nasoj emisiji Ricky Kinga kako on svira na elektricnoj gitari poznatu filmsku melodiju "Johnny Guitar" kompozitora Younga.

понедељак, 04. јул 2011.

Kako je sve počelo?!


Blog EX YU JE MOJA FURKA je "startovao" 21. februar 2007. g. sa ex-YU kompilacijom RULETA 5: dakle, pre četiri i po godine.
To je još bilo vreme blogova a ne FEJSBUKOVA i JUTJUBOVA.
Ali, kao što vidite i Internet evoluira, menja se...
Šta da Vam kažem: ako se negde i nekako dokopate ove kompilacije, preslušajte je i setite se da je sa njom započela avantura bloga "EX YU JE MOJA FURKA" koji i sam polako ali sigurno odlazi u istoriju.
NET istoriju.


Tracklist:
1. Šminka - Pomaranča
2. Bombarder - Dado A. Topić
3. Mirko - Leb i sol
4. Javi se - Generacija 5
5. Ostaću slobodan - Riblja Čorba
6. Zajdi, zajdi - Smak
7. Unutarnja panika - Bulevar
8. To sam ja - Piloti
9. Bugatty - Propaganda
10. Moj brod - U škripcu
11. Pepermint zvezde - Divlji anđeli
12. Sve je uzalud - Grupa 'I'
13. Šoljica kafe - Krvna grupa

петак, 24. јун 2011.

GODINA (je ) 1966...

Kako je nastala grupa MI?!
Spajanjem šibenskog VIS-a Magneti (basista Siniša Škarica i bubnjar Nikica Šprljan), prvog rock sastava u Dalmaciji, i tinejdžerske skupine Mjesečari (orguljaš i pjevač Neven Mijat, gitarist Mirko Vukšić i saksofonist Aljoša Gojanović) 1966. godine nastaje jedna od najpopularnijih skupina - Mi.
Nakon uzastopnih angažmana u zagrebačkom Studentskom centru krajem 60-ih godina prošlog stoljeća popularna šibenska grupa dobila je kultni status omiljene zagrebačke skupine naglašenog dalmatinskog i američkoga južnjačkog akcenta.
Tom je najviše pridonosio lead vokal Neven Mijat, zvan Fićo, i pojačana puhačka sekcija (sa trubačem Joškom Krnčevićem i saksofonistom Slavenom Bebanom). Upravo njegov glas žanrovski je odredio repertoar grupe Mi od Raya Charlesa, Jamesa Browna, Otisa Reddinga i drugih.
Ipak, jedan od najvećih hitova grupe Mi bio je Bam bam ba ba lu bam, čiji je autor Neven Mijat, a poznate su i La la la, Jednog od ovih dana i druge.

Grupa Mi je potkraj 1971. godine prestala sa aktivnim svirkama.
Na vrhuncu popularnosti snimaju za Jugoton tri singl-ploče:

(1) Dijana/Sjećanja,
(2) Bam bam baba lu bam/Ljubav ti više nije tako važna i
(3) La la la/Jednog od ovih dana.

Godine 1969. u kategoriji pop grupa - prema anketi zagrebačkog tjednika za glazbu, kulturu i umjetnost mladih Pop Express - osvajaju prvo mjesto ispred beogradskih sastava Korni grupe i Silueta, a 1970. u glasovanju beogradske Mladosti zauzimaju treće mjesto iza Korni grupe i sarajevskog Pro Arta.

среда, 08. јун 2011.

Bolanov „les pol”

(autor - Aleksandar Žikić | 09. 06. 2011.g.)
Jedna nepravda ispravljena je nedavno „signature fender stratokasterom” Vejna Krejmera, gitariste jednog od najznačajnijih američkih bendova svih vremena MC5, o čemu je na istom ovom mestu bilo reči prošlog četvrtka. Skoro istovremeno, ispravljena je i druga nepravda, jer se na tržištu našlo – u vrlo ograničenoj seriji, s rasponom cena od sedam do 11 hiljada dolara – ukupno 450 vrlo posebnih „gibson les pol” gitara.
Reč je o modelu napravljenom po uzoru na unikatni modifikovani instrument koji je nekada bio vlasništvo Marka Bolana, gitariste jednog od najvažnijih britanskih bendova svih vremena „T-Rex”. Iako su se odmah pojavile nedoumice u vezi s potpunom pouzdanošću originalnog uzorka (gitara je, navodno, bila ukradena iz Bolanovog stana i nikada nije pronađena) – a iz moje i, nažalost, verovatno i vaše finansijske perspektive bilo je nemoguće lično proveriti stanje – nema sumnje da interesovanje neće izostati.
Bolan je svojevremeno nabavio „les pol” standard iz 1959, zatim promenio mnogo toga, od poklopaca za magnete do vrata i boje.
Boja – nazvana „Bolan’s Chablis” - na kraju je bila najsličnija oranž nijansi kakva se najčešće vezuje za čuveni „greč” Edija Kokrena, a vrat koji je poslednji ugrađen i najduže se zadržao pripadao je „les pol” kastom modelu iz sedamdesetih. Konačni izgled gitare, a po svoj prilici i zvuk, bio je neuporediv s bilo kojim drugim modelom iz slavne serije.
Najveći britanski rokenrol star ranih sedamdesetih nikada nije bio odgovarajuće cenjen. Sud je, naravno, bio potpuno neopravdan jer od magičnih akustičnih dana „Tyrannosaurus Rex” do svetske slave sa „T-Rexa” Mark Bolan je kontinuirano demonstrirao nesvakidašnji talenat i veštinu, ali i zapanjujuću inventivnost u pristupu gitari.
(izvor ---- BLIC)

среда, 25. мај 2011.

Opet Bob

Autor: Aleksandar Žikić
Bob Dilan danas ima sedamdeset godina i dva dana i američka, britanska, a verovatno i svetska javnost vrlo je zainteresovana da iz te činjenice izvuče što više inspiracije za sebe i atraktivnosti za svoje konzumente. Magazin „Rolling Stone“ stavio je, naravno, fotografiju mladog Dilana na naslovnu stranu najnovijeg broja i pokušao da udruženim naporima dilanologa, drugih muzičara i čitalaca definiše njegov značaj i doprinos.
Sedamdeset najvažnijih pesama najvećeg savremenog songrajtera - koji je takođe u nedavnom „Rolling Stone“ specijalu zauzeo drugo mesto, posle Beatlesa, na listi najznačajnijih muzičara svih vremena - odabrano je po principu ankete. Na prvom mestu, prema očekivanju, našla se „Like A Rolling Stone“, a malo je stvari koje biste očekivali a nećete ih naći. U tom smislu, lista je pristojna i nema potrebe za posebnim naknadnim komentarima.
U podsekciji o najboljim verzijama Dilanovih pesama, međutim, dogodilo se nekoliko u najmanju ruku diskutabilnih propusta: nema ni Brajana Ferija, ni sastava Manfred Mann, ni Roda Stjuarta, čak ni Elvisa. Ako je izostavljanje opskurnih bisera kao što je „Can You Please Crawl Out Your Window?“ Vilka Džonsona (album „Ice on the Motorway“, koji izgleda još postoji samo u vinilnoj varijanti) donekle normalno u svetu u kakvom živimo, ne osvrnuti se čak ni letimično na „Mighty Queen“ Manfreda Mana ili na Ferijeve obrade već je nedopustivo, a potpuno izostaviti ultimativno trominutno remek-delo kakvo je „Tomorrow is A Long Time“ baca nepotrebnu senku na kompletan izvor.
Opet mogu da razumem da izuzetno tumačenje Nika Drejka (najmanje petnaest poznatih izvođača obradilo je ovu stvar) bude zaobiđeno - bilo bi nepravedno očekivati čuda od mejnstrim magazina kakav je „Rolling Stone“ - ali verzija koju je na albumu „Every Picture Tells a Story“ snimio Rod Stjuart jednostavno se mora naći na bilo kojoj listi sa pretenzijama ka kakvoj-takvoj relevantnosti. O nezemaljskoj Elvisovoj interpretaciji iste stvari suvišno je trošiti reči: dovoljno je citirati samog Dilana, koji je rekao da mu je od svih verzija njegovih kompozicija upravo ta najbliža srcu.
(izvor --- BLIC)

недеља, 22. мај 2011.

(Stari) Mik Džeger osnovao novi bend

Frontmen "Roling Stonsa" Mik Džeger osnovao je novu grupu "Super Hevi", u kojoj su i Dejv Stjuart iz "Juritmiksa", pevačica Džos Stoun i najmlađi sin Boba Marlija Dejmijan Marli, objavio je Nju mjuzikal ekspres.
"Nas četvoro dogovorili smo se da uđemo u studio i nabacamo neke stvari, vidimo šta će biti, da li će nam biti zabavno. Nismo znali kakvu ćemo muziku snimiti. Znali smo da će biti zabavno", kazao je Džeger. Na materijalu grupe "Super Hevi" radio je i AR Rahman, indijski oskarovac i kompozitor muzike za filmove "Milioner sa ulice" i "127 sati".
"Dejv Stjuart i ja kazali smo jedan drugom: 'Hajde da pozovemo AR Rahmana, u gradu je, to će biti drugačije', pa je učestvovao još jedan kontinent", ispričao je Džeger.
"Imamo rege pesme, rok pesme, nešto balada, nešto soula. Imamo jednu pesmu na urdu jeziku", otkrio je Džeger.
Pevač je nagovestio da će obožavaoci "Roling Stonsa" morati da sačekaju na novi turneju legendarnog benda, pošto postoji mogućnost da će na turneju krenuti njegova nova grupa.
"Ako se ljudima dopadne, hoćemo. Ako im se ne svidi, nećemo!", kazao je.

(Autor / izvor: Beta)

четвртак, 28. април 2011.

Ringo Star sprema autobiografski album

Bivši “Bitls” Ringo Star objavio je da će njegov novi album delimično biti autobiografija, objavio je Nju mjuzikal ekspres (NME).
“Spremam album o Liverpulu. Radi se o meni i Liverpulu. To je kao da radim mini-autobiografije ali umesto da pišem knjigu - pravim album”, rekao je bubnjar.
Ringo Star nije precizirao kada će objaviti novi album.

Muzičar će u junu krenuti na evropsku turneju.
(izvor --- BLIC)

субота, 19. март 2011.

Umro Džet Haris, basista grupe Šedouz



LONDON -
Nekadašnji basista britanske pop grupe "Šedouz" Džet Haris umro je od raka u 72. godini, preneo je danas BBC.
Haris, koji je bio u originalnog postavi "Šedouza" i u tom sastavu svirao do 1962, umro je u domu svoje izabranice u engleskom gradu Vinčesteru, saopštio je menadžer gitariste.
Pevač Klif Ričard odao je priznanje nekadašnjem kolegi iz "Šedouza": "Džet je bio upravo ono što je 'Šedouzima' i meni bilo potrebno: kičma koja je učvrstila naš zvuk".

среда, 09. март 2011.

Bitlsi dobijaju spomenik u Sibiru

Skulptura isnpirisana albumom "Abbey Road"

U mestu Tomsk u Sibiru uskoro će biti podignut spomenik legendarnim "Bitlsima", koji je inspirisan njihovim albumom "Abbey Road".
Bronzana skulptura predstavljaće Džordža Harisona, Pola Makartnija, Ringa Stara i Džona Lenona kako prelaze ulicu ispred studija EMI, baš kao na omotu albuma "Abbey Road" iz 1969. godine.
Gradonačelnik Tomska Nikolaj Nikolajčuk izrazio je nadu da će deo troškova izrade spomenika snositi građani. "Imamo mnogo ljubitelja muzike i onih koji su odrasli na muzici 'Bitlsa'. Mnogi od njih su bogati ljudi. I siguran sam da mogu da ulože u ovu ideju", kazao je Nikolajčuk.
Lokalni zvaničnici navode da će spomenik biti otkriven na jesen.
(izvor --- BLIC)

понедељак, 07. фебруар 2011.

Miljkovićeva tragedija

(autor teksta: Milan Vlajčić )
Ovih dana (12. februara) navršava se pola veka od tragične smrti Branka Miljkovića, princa srpske poezije, kako su ga za kratkog života (tek je napunio 27 godina života) proglasili kritičari.
Godinama nema njegovih knjiga u knjižarama, dok neki njegovi pesnički ispisnici dobiše poslednjih godina i po nekoliko izdanja sabranih dela. Ubi ga prejaka reč, kako je sam za sebe rekao, a ta reč je imala i dobre pomoćnike.
Neki prijatelji i kritičari ga olako svrstaše u proklete pesnike (francuski izraz za Remboa, Verlena i druge, od kojih se niko nije ubio). Potom je pokrenuta potraga za jednom ženom koja je bila surova prema pesniku (nije uslišila njegovu zemaljsku želju).
Preskače se veliki skandal u književnoj čaršiji, iz kojeg je B. M. izašao kao tragična žrtva. Posle dodeljivanja Oktobarske nagrade Branku Miljkoviću, jedne večeri je u Klubu književnika grupa pisaca i prijatelja napala nagrađenog da se prodao režimu, a on je (prilično pijan) prihvatio ponudu da javno vrati nagradu.
Odmah je nađen prazan list hartije, Brankovu izjavu je pesnik Branko V. Radičević odneo u redakciju „Duge”. Ujutro je Miljković jurnuo da povuče izjavu, ali mu je rečeno da je zakasnio (što je bila laž). Desetak Brankovih prijatelja i kritičara javno ga je zbog toga oblatilo.
Posramljen, utekao je u Zagreb, gde su mu utočište pružili Zvonimir Golob i Irena Vrkljan. Jednog jutra je njegovo telo nađeno pored nekog periferijskog bircuza.
Dvadesetak godina kasnije, kad su već poremećeni odnosi sa Hrvatskom, javili su se naknadni tumači (među njima i pesnik T. Mladenović) tvrdeći da su ga ubili hrvatski nacionalisti. Udeo beogradske književne čaršije je zabašuren do danas, kako treba.
(izvor --- BLIC)

понедељак, 24. јануар 2011.

"Mungo Jerry" svira u Nišu

::: NIŠ :::
Grupa “Mungo Jerry”, koja se proslavila ultimativnim hitom “In The Summertime” nastupiće 13. avgusta na “Nišvil” festivalu koji se održava od 11. do 14. avgusta, u prostoru niške tvrđave.
Jedna od najtiražnijih grupa drugog talasa britanske pop, rok i bluz ekspanzije sa početka sedamdesetih godina, predvođena pevačem, gitaristom i autorom Rejom Dorsetom predstaviće u Nišu svoj bluz program.
Sastav “Mungo Jerry” je posle proboja sa svetskim hitom “In the Summertime” (1970), u jeku popularnosti 1971. godine, održao mini turneju po tadašnjoj Jugoslaviji.

Nakon nastupa u Zagrebu svirali su u Beogradu, ali je ovaj koncert prekinut pošto su članovi benda, nezadovoljni lošim ozvučenjem, prevrnuli klavir.
Osim tog najvećeg hita ova grupa je imala i još neke poznate pesme među kojima su: “Baby Jump”, “Lady Rose”, “Alright, Alright, Alright” i “You Don’t Have to be in The Army To Fight In the War”.
(izvor ::: BLIC)