уторак, 12. мај 2009.

Radoslav Graić

Rođen 1932. godine u Mrkonjić-Gradu. Gimnaziju je završio u Banja Luci, a zatim je diplomirao na Filozofskom fakultetu (istorija umetnosti) i na Muzičkoj Akademiji (solo pevanje) u Beogradu. Od 1958 do 1968. godine bio je jedan od istaknutih vokalnih solista jugoslovenske popularne muzike. Nastupao je sa uspehom i osvajao nagrade na najvećim domaćim festivalima ove muzike, a na brojnim gostovanjima u inostranstvu dostojno je predstavljao našu zabavnu muziku.
Od 1960. godine intezivno komponuje i afirmiše se kao vrstan muzički stvaralac u svim popularnim muzičkim žanrovima (zabavna, narodna, gradska i dečija muzika). Zapažen je i njegov kompozitorski rad u mnogim televizijskim emisijama i serijama, kao i u pozorišnim predstavama. Od 1968. godine, pa do odlaska u penziju, bio je urednik veoma gledanih muzičkih programa u Televiziji Beograd (RTS). Mnoge njegove kompozicije postale su veoma popularne i već su deo domaće evergrin-muzike. Osvojio je veliki broj pobedničkih festivalskih trofeja, kao i drugih značajnih nagrada i priznanja. Mnoge njegove pesme našle su se na diskografskim izdanjima, a često su prisutne u raznim radijskim i televizijskim programima, kao i na koncertnim podijumima.
Član je Udruženja kompozitora Srbije od 1961. godine.
Poznate kompozicije:
- narodna muzika - “Mito, bekrijo”, “Hej, krčmarice”. “Doleteće beli golub”, “Imala sam drugaricu”, “Sjaj, mjeseče”...
- zabavna muzika - “Stjuardesa”, “Prolećni cvet”, “Anđelina”...
- gradska muzika - “Tambure su svirale”, “Nema starog Beograda”, “Eh, lane, moje lane”, “Sviraj, sviraj Pišta baći”, “Neveni, neveni”...
- dečja muzika - “Vuče, vuče, bubo lenja”, “Lako je prutu”, “Moja baka”, “Matematika”, “Zdravica učitelju”... (izvor --- MRKONJIC GRAD)

Нема коментара: