уторак, 20. септембар 2011.

ŠEZDESETE, mali podsetnik

Ako sam već pokrenuo novi blog posvećen (uglavnom) ŠEZDESETIM, mogao bi i mali tekst o tom vremenu. Kao što znate, na Netu je veoma popularna copy-paste akcija, pa umesto da ga sam napišem "pokupiću" ga negde sa NETA! Sledi tekst, a na kraju i adresa/link odakle je članak preuzet!
Što se dakle dogodilo u “ludim šezdesetima"?
Evo popisa nekih od zanimljivijih događaja koji su obilježili desetljeće kao i neki od izuma koji su uvelike utjecali na živote ljudi:
* Prvi televizijski prijenos predsjedničke debate održan je između potpredsjednika Richarda Nixona i senatora Johna Kennedya. Kennedy je pobjedio na izborima s jednom od najmanjih razlika u glasovima u povijesti.
* Sovjetski je savez poslao prvog čovjeka u svemir i Amerikanci su također trebali svog čovjeka u svemiru. To se dogodilo petog svibnja 1961. Alan Shepard poslan je u svemir u letjelici "Freedom 7". Kennedy je također htio poslati čovjeka na Mjesec i vratiti ga natrag prije kraja desetljeća.
* 1963. ustanovljena je “hot line” između Washingtona i Moskve
* Predsjednik Kennedy ubijen je u Dallasu u Texasu dvadesetidrugog studenog 1963. Kennedyevom ubojici, Lee Harvey Oswaldu, nije se sudilo. Dok ga je policija premještala u drugi zatvo, čovjek zvan Jack Ruby ustrijelio je Oswalda. Identitet ubojice predsjednika Kennedya ostao je nepoznat.
* Vođa pokreta za građanska prava Martin Luther King ubijen je u Memphisu, Tennessee. Dva mjeseca kasnije Robert Kennedy, brat Johna F. Kennedya također je ubijen.
* Dvadesetog lipnja, 1969. u 16 sati i 18 minuta desio se jedan od najvećih događaja u povijesti. Apollo 11 sletio je na Mjesec s posadom astronauta. Neil Armstrongov slavni govor: "Ovo je mali korak za čovjeka ali veliki za čovječanstvo."
* Na kutije cigareta otiskuje se upozorenje: “Pušenje može našetiti vašem zdravlju.” Vladi SAD nije se činilo shodnim upozoriti ljude da pušenje uzrokuje rak i probleme s plućima.
* Prvi oralni kontraceptiv (Enovid) dolazi na tržište.
* Popularne su knjige "Kvaka 22" Josepha Hellera i "Ubiti pticu rugalicu" Harpera Leea.
* Slavni festival glazbe Woodstock održan je 1969.
* Twist je postao najpopularniji ples šezdesetih. Ljudi su smatrali da je bio toliko popularan jer im je odvlačio pažnju s napetosti Hladnog rata.
* Na televiziji je debitirao "The Andy Griffith Show". Također "The Flintstones", "The Roaring Twenties" i "Surfside Six". Vesterni su gospodarili, s jedanaest serija na mreži ABC, devet na mreži NBC i 8 na mreži CBS.
* Tijekom desetljeća žene su počele nositi minice, kožne čizme i lažne trepavice. Muškarci su nosili majice marke Paisley, baršunaste hlače i Regency jakne visokih ovratnika. Muškarci su također počeli puštati kosu.
* Timothy Leary postao je poznat po svom istraživanju droge LSD što je uključivalo i eksperimente na samom sebi.
* Pojavio se Ken, Barbiein dečko.
* Aluminijske limenke su se pojavile ali 90% gaziranih pića i 50% piva još se prodavalo u bocama.
* Prvi laser napravljen je u tvrtci Hughes Aircraft.
* Pojavili su se električni ručni satovi.
* Douglas Englehart s Stanforda razvio je 1964. prvi računalni miš zajedno s tipkovnicom s pet tipki.
* Prvi kalkulator izumila je 1967. tvrtka Texas Instruments po cijeni od 2,500 dolara po komadu.
* Prvi bankomat postavljen je od strane First Philadelphia Bank 1968.

(izvor je... SLEDEĆI)

Нема коментара: