четвртак, 12. март 2020.

VOLIM SLUŠATI RADIO: Chubby Checker


Autor priloga: NADIR EFENDIĆ (Nemačka)


Pjevac -- Chubby Checker
Pjesma -- Limbo rock
Pjesma traje -- 2 min 25 sec

Postovani slusatelji,

Zamislite da dodjete kod mesara da kupite komad mesa, a on vam rezuci vasu veceru, otpjeva koju divnu pjesmu. Vjerovtno bi vecera bolje prijala a vi bi opet rado navratili do njega, da pored kupnje dobre snicle cujete i koju dobru pejsmu.

Amerikanac Ernest Evans, rodjen 1941 godine, bio je takav mesar koje je prodavao pilice i sa njegovim pjevanjem i vicevima zabavljao je njegove musterije. Njegov sef, kojemu je Evans pravio dobar promet, organizirao je 1959-te godine probno snimanje i Evans je poceo da snima ploce. Producent prve ploce skrojio je Evensu umjetnicko ime Chubby Checker pod kojim je on postao popularan. Vec slijedece, 1960-te godine Chubby Checker je zapjevao pjesmu "The Twist" i ta melodija u ritmu Twista bila je njegov proboj na svjetsko trziste muzike. Izbacivsi vise veoma uspjesnih pjesama na trziste, krajem 60-tih godina je pala njegova popularnost.

Chubby Checker usao je 1965 godine u bracnu luku i oženio je tadasnju Miss svijeta, koja je bila Holandjanka.

Danas se moze se slobodno reci, da je Chubby Checker otac Twista i da ga je on napravio popularnim.

Sada cujmo u nasoj emisiji Chubby Checkera sa pjesmom "Limbo Rock" iz 1962 godine, kompozitora Strange-a. Moramo reci mladjim slusateljima da je Limbo stari ples sa Kariba, u kojem plesac pokusava nagnut na natrag, da se provuce ispod stapa. Limbo se plese na pjescanim plazama tako da se plesaci ne povreda kada padnu na ledja, sto se neiskusnim plesacima cesto dogadja.

V I D E O

Нема коментара: