уторак, 28. април 2009.

Deonica autoputa u Tenesiju nazvana po Džeriju Li Luisu


Deonica autoputa u Tenesiju dobila je ime po rokenrol zvezdi Džeriju Li Luisu. Prema odluci koju je usvojio poslanički dom skupštine te američke savezne države, deo autoputa Getvel u okrugu Šelbi od sada će se zvati autoput Džeri Li Luis.
Najpoznatiji po hitu "Great Balls of Fire", Džeri Li Luis je rekao da se "ne dešava svaki dan da ulicu nazovu po vama" i da je "počastvovan" zbog toga.
Odluku će morati da odobri guverner Tenesija Fil Bredesen.
Sedište izdavačke kuće San rekords, za koju je Luis snimio prvu ploču 1950-ih godina, nalazi se u Memfisu. (izvor: Beta | Foto: Popmatters.com)

петак, 10. април 2009.

Patriša Inder: Džon Lenon mi je slomio srce



Patriša Inder do sada je malo otkrila o svojoj vezi sa Džonom Lenonom, pa je njena uloga u priči o Bitlsima zaboravljena. Ona je bila lepotica sa kojom je Lenon imao aferu dok je bio u vezi sa Sintijom Pauel, koja je kasnije postala njegova prva žena.
Prošlog meseca počelo je snimanje novog filma o Džonu Lenonu, ubijenom članu "Bitlsa", smeštenom u vreme kada je tek počeo da se bavi muzikom u Liverpulu. Za Patrišu Inder, međutim, biće veoma čudno da pogleda "Nowhere Boy", piše "Dejli Mejl".
Za one koji nisu bili tamo Bitlsi su bili super zvezde, najveća pop grupa u istoriji, ali za mene su oni bili samo moji ortaci", izjavila je Patriša u intervjuu za "Dejli Mejl".
"Kupili bismo čips u radnji, nekoliko cigareta i jeftino vino i otišli u stan prijatelja da puštamo ploče. Svi smo voleli rokenrol".
"Džon i ja smo bili prijatelji pre nego što smo postali ljubavnici. On mi je bio prvi. Pretpostavljam da ću ga uvek voleti. Tokom godina nisam mogla da ga zaboravim jer je bio član Bitlsa i stalno su bili na televiziji i u novinama. I sada, 50 godina kasnije, ponovo ista priča", otkrila je Patriša.
Ona još neguje dugu kosu, koja je oduševila Lenona. Kada je pitate za godine, ona kaže da je "anđeo roka". Međutim, činjenica da je Lenona upoznala 1958. godine, kada je imala 15, a on 18, znači da Patriša sada ima 66 godina.
Bend se tada zvao "Silver Bitls" (srebrne bube) i pored Lenona, Pola Makartnija i Džordža Harisona tu je bio i Stjuart Satklif, basista koji je umro 1962. od izliva krvi u mozgu u 21. godini života. Ringo Star pridružio se grupi dve godine kasnije.
Patriša je ispričala kako joj je Makartni prišao nakon jednog koncerta.
"Rekao je: Izvini što nisam izveo pesmu koju si tražila. Odgovorila sam mu da nisam ništa ni tražila. Onda me je upoznao sa momcima iz benda. Svi su bili ljubazni. Džon je imao sjajan smisao za humor i veliku ličnost. Postali smo drugari", rekla je Patriša.
Inder, ćerka lučkog radnika i školske kuvarice, zaljubila se u Makartnija, ali je on imao devojku Dot.
"Visili smo zajedno. Pol i Džon bi došli do moje prijateljice Su u stan i slušali rokenrol, a onda bi žvrljali stihove na papirićima. Išla sam na njihove koncerte u klub Kevern. Bili su veoma bučni. Rekla sam prijatelju da će postati veći od Klifa Ričarda – kakvo umanjivanje", ocenila je Patriša.
Ona i Lenon postali su ljubavnici 1960. godine, kada je ona imala 17, a on 20 godina.
"Do tada me Džon nije stvarno privlačio. Ali, znate kako kažu, sve je u poljupcu. Nakon toga gledala sam ga drugačijim očima", dodaje Patriša.
Izgleda da je Lenon planirao da je zavede. Kako je ispričala Patriša, Džon je rekao da imaju svirku na čamcu u Merseju i da potom idu na žurku kod Su.
"Džon je rekao da ne zovem nikog drugog. Tako smo otišli u njen stan i tamo nije bilo nikog. Pitala sam ga gde su ostali. On je odgovorio: O, zaboravio sam da ti kažem – to je zabava za dvoje, samo za tebe i mene".
"Rekao je da će biti nežan. Znam da to zvuči otrcano. Posle smo ležali čitavu noć zagrljeni".
Džon je, kako kaže Inder, često sa sobom nosio svoju gitaru, a u krevetu je uvek imao čarape na nogama.
"On je uvek nosio čarape u krevetu, ne znam zašto. Pričali smo o mnogo toga. Rekao mi je da je izgubio nevinost sa starijom ženom na groblju liverpulske katedrale, kada je imao 13 godina", rekla je Patriša
"Često sam išla u radnju sa pločama Nems u Liverpulu, čiji je vlasnik bio Brajan Epstajn. Rekla sam mu da bi trebao da ode u Kevern i čuje Bitlse. Jednom je to i uradio i postao je njihov menadžer".
Sve bi bilo savršeno da Džon nije imao "zvaničnu" devojku Sintiju.
"Znala sam za nju, ali ona nije znala za mene", tvrdi Patriša. "Džon je nije često vodio na koncerte, ali se sećam da su jednom došli zajedno u Kevern. Prišao mi je i rekao da će se vratiti kasnije, kad pošalje Sintiju kući taksijem. Nisam bila srećna zbog toga i rekla sam Džonu da osećam da gubim vreme. On je rekao da jedna žena nikad nije dovoljna muškarcu".
Kako je navela Inder, Džon je često govorio da je "razapet između dve plavuše", da voli Sintiju, ali da je zaljubljen u nju.
"Nisam imala ništa protiv Sintije. U stvari, volela bih da je upoznam jer imamo mnogo toga da ispričamo jedna drugoj", smatra Patriša.
Kako je uskoro otkrila, Lenon je bio nesiguran.
"Mislio je da je ružan i pitao bi me šta vidim u njemu. Kada sam mu rekla da će Bitsli jednog dana postati veliki, on se iznenadio i pitao me da li stvarno to mislim", dodala je Inder.
Jedne noći, posle koncerta, Lenon ju je zaprosio.
"Bili smo u restoranu, samo Džon i ja, popili smo bocu-dve vina i bili smo pripiti. Šetali smo uskom uličicom kada mi je iznenada rekao: Pat, udaj se za mene. Bila sam veoma mlada i nisam mogla da verujem šta govori, pa sam mu samo odgovorila: Prestani s glupostima, Džone. Sledećeg dana to je bilo zaboravljeno", priseća se Patriša.
Tako se umesto Patrišom, Džon Lenon avgusta 1962. oženio Sintijom, nakon što su saznali da je trudna sa njihovim sinom Džulijanom.
Pol Mekartni preneo je ovu vest Patriši tokom puta u Hamburg.
"Rekao mi je: Pat, mislim da bi trebalo da znaš – Džon se oženio Sintijom i ona je trudna. To je bio neverovatni šok. Bila sam uništena. Naletela sam na Džona u Kevernu i rekao je da ćemo nastaviti kao pre, ali ja to nisam želela. Slomio mi je srce", ispričala je Patriša.
Ubrzo nakon toga Bitlsi su postali zvezde i napustili Liverpul, uključujući i Pat. Ona se 1965. zaposlila kao dadilja u Ričmondu i tada je poslednji put srela svoju prvu ljubav na koncertu u Hamersmitu.
"Moj prijatelj i ja gurali smo se kroz gomilu da dođemo iza scene. Džona smo zatekli u sobi za presvlačenje. Češljao je kosu i kad me je video ispustio je češalj. Rekao je: Evo je ljubav mog života. Podigao me je, zavrteo u krug i poljubio. Imali smo svega nekoliko minuta za priču jer je morao da nastupi", seća se Patriša.
Inder se posle družila i sa članovima benda Rolingstons i sa manekenkom Krisi Šrimpton. Kada je imala 24 godine upoznala je Lemija, koji je kasnije postao frontmen grupa Hovkvind i Motorhed. Dobili su sina Pola.
Patriša je sama podigla Pola, nakon što ju je Lemi napustio dok je dete još bilo malo.
Povremeno bi srela zajedničke prijatelje nje i Lenona.
"Neko mi je rekao da često pita za mene i da bi voleo da me ponovo vidi", dodala je Patriša.
Ona je takođe ispričala da je noći 1980. kada je Lenon ubijen imala strašan san.
"Probudila sam se oko četiri ujutro, nakon što je ubijen. Sanjala sam veliku rupu u zemlji. Neko je vikao: Pomozi mi! Ali nisam mogla da vidim ko. Sledećeg dana čula sam vesti. Osetila sam šok i nevericu. Bilo je strašno. On je bio predivan", rekla je Patriša. "Džon me je naveo da mislim da su svi muškarci romantični, zabavni i talentovani. Bio je stvarno poseban. Zar ne bi bilo sjajno da sam se udala za njega kad me je zaprosio? Stvari bi možda ispale drugačije za oboje". (izvor -- BLIC)

среда, 8. април 2009.

VOLIM SLUŠATI RADIO: The Rubettes


Autor priloga: NADIR EFENDIĆ (Nemačka)


Pjevac grupa --- The Rubettes
Pjesma---- Sugar Baby Love
Pjesma traje --- 3 min 32 sec

Postovani slusatelji,
Osnivaci grupe "The Rubettes" osnovane 1973. godine u Engelskoj su bili: bubnjar John Richardson, Bill Hurd i Peter Arnesen sa daskama i Tony Thorpe sa gitarom. Pjevac Paul de Vinci napustio je ubrzo poslije osnivanja grupu i njega je zamjenio Alan Williams.
Kao sto je to cesto slucaj, ta grupa je na pocetku karijere imala najvece uspjehe a sa vremenom su postajali sve bezbojniji.
Grupa se je raspala 1979. godine, ali vec 1983. godine oni su obnovljeni i svirali su sve do kraja devedestih godina XX veka.
Sada mozemo u nasoj emisiji cuti njihov najveci uspjeh iz 1974-e godine, pjesmu "Sugar Baby Love" (u prevodu: "Slatka djevojacka ljubav") sa kojom su oni osvojili englesko i americko trziste.

VOLIM SLUŠATI RADIO: Faron Young

Autor priloga: NADIR EFENDIĆ (Nemačka)

Pjevac -- Faron Young
Pjesma --- It s Four In The Morning
Pjesma traje --- 2 min 54 sec

Postovani slusatelji,
Faron Young, rodjen u SAD-u 1932 godine usao je u povijest muzike kao jedan pjevac" Western and Country " muzike sa ekstremno dugackim stazem. Faron Young pjevao je od 50-tih sve do devedestih godina i stekao je nadimak "Pjevajuci serif". Njegov mekani i ugodni glas odusevljavao je njegovu publiku sve do 1996 godine. Te 1996-e godine dosao je sok za njegove navijace, jer je Faron Young obolio i umjesto da se bori sa bolescu, on je je kao pravi Cowboy rijesio taj problem po kratkom postupku , jer je on revolverom skratio sebi zivot i time je muzicki svijet izgubio jednog izvanrednog pjevaca.
Mi mozemo samo da se sjetimo Faron Younga i njegovog ugodnog glasa koji je decenijama odusevljavao publiku.
Sada mozemo cuti Faron Young-a sa pjesmom " Its Four In The Morning" ( u prevodu: "Sada su 4 sata ujutro") iz 1971-e godine, u kojoj se vidi da su kod ljubavnih briga i Cowboy-i patili od nesanice.