недеља, 21. децембар 2008.

ORA „Dadov“ za proslavu jubileja

Dadov je osnovan kao Dramski atelje Doma omladine Vračar, na inicijativu Zorana Ratkovića, Momčila Baljka, Jovana Ristića i Mihajla Tošića. Prva predstava - “Gradinar” održana je 27. decembra 1958. godine, a učesnici su bili Miloš Žutić, Jelisaveta Sablić, Ninoslava Radošević i Srba Milin.
Tokom pola veka prikazano je više od 200 premijera, uz veliki broj repriza, koje su kao svoje prve profesionalne korake radili studenti Fakulteta dramskih umetnosti, budući uspešni reditelji, glumci, dramaturzi, kao i studenti Fakulteta primenjenih umetnosti sa odseka za scenografiju i kostim. Dadov okuplja i srednjoškolce koji pohađaju dramski studio i bez obzira na buduću profesiju zadržavaju ga u najlepšoj uspomeni, kao mesto slobodnog duha, hrabrog umetničkog istraživanja, humora i emocije.
Na toj sceni započelo je karijeru stotinak kasnije eminentnih pozorišnih umetnika. Među njima su Predrag Ejdus, Slavenko Saletović, Svetlana Bojković, Mirjana Karanović, Goran Sultanović, Anja Suša, Darjan Mihajlović, Alisa Stojanović, Ivan Medenica, Goran Jevtić...

Omladinsko pozorište “Dadov” počinje danas centralnu manifestaciju obeležavanja pedeset(!) godina rada, koja će trajati od 21. do 27. decembra pod nazivom Omladinska radna akcija (ORA) Dadov.

Нема коментара: