недеља, 3. јануар 2010.

Volim slušati radio: Edmondo Ros and his Rumba band

Autor priloga: NADIR EFENDIĆ (Nemačka)

Pjevac Edmondo Ros and his Rumba band
Pjesma Opportunity
Pjesma traje 2 min 41 sec

Postovani slusatelji,
cetiri godine prije prvog svjetskog rata, 1910-e godine rodjen je Edmondo Ros u Trinidadu. Tamnoputa majka i otac iz Skotske dali su njihovom sinu dobre osobine za njegov zivotni put. Te osobine , muzikalnost i poslovnost, doveli su do toga da je Edmondo Ros dugo nosio titulu "Kralj latinskoamericke glazbe". Na pocetku karijere, jos za vrijeme sluzenja vojnog roka, Edmondo je 4 godine svirao u simfonijskom orkestru Venecuele. Dobivsi drzavnu stipendiju, on je poceo 1937-e godine studij klasicne muzike na Kraljevskoj Muzickoj Akademiji u Londonu. Edmondo Ros, koji je u srcu imao latinskoamericki ritam, ubrzo je prekinuo taj studij i vratio se je zabavnoj muzici. On je tada svirao kao bubnjar u jednom nocnom klubu. Pred pocetak drugog svjetskog rata svirao je jedno vrijeme u Parizu, dok se ponovo nije vratio u London. Tu je on za poznatu kompaniju "Decca" snimio 6 ploca. Istovremno je osnovao njegov "Rumba Band" i imao je njegov prvi veliki uspjeh sa pjesmom "Los Hijos".
Dosao je rat i umjesto njegovih bubnjeva cuo se je prasak bombi. Njemacki bombarderi su vremanom nestali i 1944-e godine Edmondo Ros nastavio je da snima ploce za kompaniju "Decca". U medjuvremanu on je imao plesnu skolu, proizvodnju gramofonskih ploca i agenturu za posredovanje umjetnika. Njegov orkestar postao je veci i sastojao se je od 16 muzicara. Veliki uspjeh dosao je 1949-e godine, kada je Edmondo Ros prodao 3 miliona gramofonskih ploca sa njegovim snimkom "The Wedding Samba".
Njegov album "RhythmsThe South" kojeg je on snimio 1957 godine, bio je u svijetu jedan od prvih u stereo tehnici. Ne tako davno, 1994-e godine Edmondo Ros imao je njegov zadnji nastup i poslije toga se je povukao u privatni zivot.
Sada poslusajmo u nasoj emisiji Edmonda Ros-a sa njegovim Rumba Bandom uz melodiju "Opportunity" i mi se nadamo, da ce te uz ovu melodiju osjetiti zelju da zaplesete sa vasom dragom..

Нема коментара: