среда, 6. јануар 2010.

Žar božićne melodije

Oda najveselijem prazniku napunila 65 godina. – Legenda džeza Mel Torme i Bob Vels munjevitom brzinom komponovali „Božićnu pesmu“, za manje od jednog sata, jednog sparnog dana 1944. godine.
Najbolje prodavana božićna melodija svih vremena već duže od šest decenija asocira na Deda Mraza, pečeni kesten i, naravno, noseve crvene od mraza.
I pored živih slika zimske čarobne zemlje koje preplavljuju maštu, ironija je u tome što je „Božićna pesma” – koja ove godine, kako javlja agencija AFP, slavi 65. godišnjicu – nastala jednog vrelog letnjeg popodneva u Los Anđelesu.
Kako kaže popularna priča, legenda džeza Mel Torme (rođen 1925. u Čikagu, roditelji imigranti, ruski Jevreji, čije je prezime bilo Torma) i Bob Vels munjevitom brzinom komponovali su ovu melodiju, za manje od jednog sata, jednog sparnog dana 1944, dok je Vels pokušavao da se „ohladi razmišljajući hladne glave”.
Prvi je snimio Net King Kol 1946, a nekoliko njegovih verzija ove pesme i dalje su najpoznatije. Otada je izvodilo više od 100 umetnika, uključujući i Elu Ficdžerald, Reja Čarlsa i Kristinu Agileru.
Muzički menadžer veteran Dejl Šits – koji je Tormea zastupao 35 godina – čuva žar „Božićne pesme” i svake godine dobija desetine zahteva kompanija ili umetnika za korišćenje pesme.
Iako je sve veći broj onih koji žele da je uvrste na svoj božićni album ili kompakt disk, film ili televizijsku reklamu, Šits kaže da uvek zahteva da vidi kontekst u kome će biti korišćena.
„Mel i Bob su bili velike cepidlake kada je reč o atmosferi ili sceni u kojoj je pesma trebalo da bude predstavljena. Ukoliko bi procenili da je scena neukusna i da nije u skladu sa ugledom pesme, nisu dozvoljavali da bude korišćena”, kaže Šits.
Sam Šits smatra da je tajna dugovečnosti ove božićne ode u poruci koju nosi – da je Božić doba godine kada svi treba da budu veseli i zadovoljni.
„Mislim da je to opšte osećanje koje povezuje celu porodicu”, izjavio je Šits za AFP. „Suština je u tome da je Božić doba godine kada za svakoga ima ponešto”.
Prema Šitsovim rečima, pesma je nastala gotovo slučajno kada je u julu 1944. Torme otišao u posetu Velsu koji je živeo u predgrađu Toluka Lejka.
„Mel je otišao kod Boba jednog od najtoplijih popodneva u julu. Ušavši u dnevnu sobu, primetio je u notesu zapisane reči koje je Bob nasumice napisao: ’Kestenje se peče na vatri’.”
Bez obzira na pakleno vreo dan i brojne neuspele pokušaje da se ohlade u bazenu ili ispod hladnog tuša, Bob i Mel su tokom četrdeset minuta koji su usledili rashladili dušu i telo napisavši „Božićnu pesmu”.

Iako je Torme, pevač, kasnije snimio svoju verziju, pesma je prvo bila ponuđena Net King Kolu, koji je rekao da je to „njegova pesma”. I tako je sve počelo, seća se Šits.
Kol ju je prvi put snimio u junu 1946. za radio studio WMCA u Njujorku, ali je verovatno najpoznatija verzija ove pesme ona koja je četvrti put snimljena 1961. u holivudskom Kapitol studiju.
Otada je ova melodija postala nezamenljiva i nezaobilazna na svim albumima izdatim uoči Božića i Nove godine, a 2006. nadmašila je pesmu „Beli Božić” (božićna pesma koju je napisao Irving Berlin 1942, a pevao je Bing Krozbi u filmu „Holidej in ”) kao najviše prodavanu božićnu pesmu svih vremena. (autor - Sanja Stijović, Politika, Bgd)

Нема коментара: