уторак, 27. април 2010.

Zapali moju vatru

U eri bunta protiv vlasti, vojske, rata, i političke i ekonomske moći, „Dorsi” su bili protiv svega, iako su nas nazivali čudnim brbljivcima, smatra bubnjar Džon Densmor posle premijere novog dokumentarca o poznatoj rok četvorki

Novi, dugometražni dokumentarni film o legendarnoj rok grupi „Dors” (The Doors), koji je počeo da se prikazuje u ograničenom broju američkih bioskopa, sadrži neke do sada neprikazivane snimke članova grupe, poput snimka iz eksperimentalnog filma „HWY” koji je Džim Morison režirao tokom studiranja filmske režije.
Film „When You’re Strange: A film About The Doors” režirao je Tom Disilo, a kombinacijom arhivskih materijala, snimaka sa koncerata i iza bine, kao i izjavama svedoka o radu popularnog benda, pokušao je da prikaže i objasni vrtoglavi uspeh „Dorsa”, pronikne u njihove angažovane poruke koje su utiskivali u skoro sve pesme, ali i objasni način života Džima Morisona i razloge prestanka postojanja benda. Narator u filmu je jedan od najplaćenijih holivudskih glumaca Džoni Dep, koji učešće u ovom filmu objašnjava kao „zahvalnost muzičarima koji su izgradili njegov muzički ukus i uticali da razume muziku”.
Prisustvujući premijeri filma u Los Anđelesu, klavijaturista „Dorsa” Rej Manzarek izjavio je da film nudi „konačnu istinu o bendu koja je potrebna svetu, svedocima vremena, prijateljima benda i fanovima”.
– Bilo je krajnje vreme da se pojavi film koji na istinit način govori o usponima i padovima „Dorsa” i problemima koje smo imali, dakle, oponent anti-Dors filmu koji je Oliver Stoun režirao 1991, sa Valom Kilmerom u ulozi Džima – dodao je klavijaturista Manzarek (71) koji se sa Džimom Morisonom upoznao dok su studirali na Kalifornija univerzitetu u Los Anđelesu.
– Prikazani smo na pravi način, onakvi kakvi smo bili na sceni, nekada pogubljeni, ali uvek posvećeni muzici. Svi dosadašnji filmovi o „Dorsima” nisu uspeli da prikažu kakvi smo zaista bili, a ovaj film se tome najviše približio. Možda je problem bio u nama, što smo često bili zatvoreni u sebe tokom svirke, pa kamera nije mogla da nas „uhvati u pravom svetlu” – izjavio je En-Bi-Siju gitarista Robi Kriger, dok se bubnjar Džon Densmor priseća:
– Gledajući film, setio sam se ludog sna koji smo nas četvorica imali sa željom da promenimo svet. Bilo je nečeg magičnog u tom vremenu, eri bunta protiv vlasti, vojske, rata, i svetske politike i ekonomske moći. „Dorsi” su bili protiv svega toga, iako su nas mnogi nazivali čudnim brbljivcima. Vreme je dokazalo da, ipak, nismo bili ni toliko bezrazložno brbljivi, a ni čudni.
Morison, koji je preminuo 1971. godine u Parizu, Robi Kriger (gitara), Rej Manzarek (klavijature) i Džon Densmor (bubnjevi) snimili su šest studijskih albuma za samo 54 nedelje, krajem šezdesetih godina i početkom sedamdesetih godina prošlog veka, i postigli ogromnu popularnost širom sveta o kojoj se i danas priča i piše. Četiri decenije od poslednjeg nastupa, „Dorsi” i danas prodaju više miliona nosača zvuka godišnje, a njihove najemitovanije pesme su: „Break on Through”, „Light My Fire”, „People Are Strange”, „Love Me Two Times”, „L.A. Woman”, „Riders on the Storm” i „The End”.
Trojica preostalih „Dorsa” i dalje su aktivni, ali ne toliko kao ranije. Klavijaturista Manzarek, u međuvremenu, napisao je nekoliko knjiga i snimio nekoliko solo albuma. Gitarista Kriger, koji je imao samo 18 godina kad je napisao čuveni hit „Light My Fire”, koji se i danas često može čuti na radio stanicama, trenutno piše knjigu o svom životu, a ove godine će objaviti i novi album. Bubnjar Densmor je postao pisac bestselera, a najnovija knjiga mu izlazi do kraja godine.
Novi dokumentarac o „Dorsima” samo je početak ponovnog interesovanja za fenomen ove čuvene četvorke. Ovih dana svet je obišla vest da američki producenti razmišljaju o snimanju novog igranog filma o popularnoj grupi, a kao reditelj spominje se Dejvid Finčer, autor filmova „Sedam”, „Igra”, „Borilačkog kluba”, „Soba panike” i „Neobičan slučaj Bendžamina Batona”. (izvor --- Politika, Beograd)

Нема коментара: