недеља, 15. март 2009.

VOLIM SLUŠATI RADIO: Johnny Cash i June Carter

Autor priloga: NADIR EFENDIĆ (Nemačka)

Pjevac --- Duet Johnny Cash i June Carter
Pjesma --- Jackson
Pjesma traje --- 2 min 45 sec

Postovani slusatelji,
Johnny Cash, rodjen 1932-e bio je jedan od najmarkantnijih americkih pjevaca. Njegov duboki muski glas i odredjeni stil sviranja njegove gitare, doveo je do toga, da je Johnny Cash imao njegov specifican nastup i nije ga se moglo svrstati ni u jedan poznati nacin sviranja Country and Western muzike.
On je poceo da komponira u starosti od 12 godina i to jednu vrstu muzike koja se je tada svirala u farmerskim predjelima Amerike.
Pocetkom pedesetih godina, za vrijeme rata u Koreji, Johnny Cash radio je kod zracnih snaga i od prve place on je sebi kupio gitaru. Veoma brzo je sam naucio da je svira i time je bio rodjen jedan muzicar, koji je obiljezio njegovo doba. Poslije prestanka rada u vojsci on je svirao besplatno sa dvojicom kolega Country and Western muziku. Johnny Cash je 1955 godine dobio priliku da snimi prvu plocu i time je krenula jedna karijera, kakovih malo ima.
Na zalost je Johnny Cash naginjao skandalima, alkoholu i doping tabletama. Kada se zna, da je on drzao do 300 koncerata u godini, donekle je razumljivo da je on je pokusao da odoli tom pritisku uz pomoc tableta. To je njega skoro kostalo karijere. Krajem 60-tih njegova druga zena, June Carter koja je sama bila veoma poznata pjevacica, uhvatila ga je cvrsto u ruke i on je poceo normalno da zivi. June Carter komponirala je veci dio njegovih pjesama sa kojima je Johnny Cash imao svjetske uspjehe.
Samo cetiri mjeseca poslije neocekivane smrti njegove supruge 2003-e godine, Johnny Cash je takodjer, izgubivsi volju za zivotom, zauvijek napustio njegovu gitaru.
Sada poslusajmo u nasoj emisiji Johnny Casha u duetu sa njegovom suprugom June Carter i to sa sa poznatom pjesmom koju je takodjer pjevala u 60-tim godinama popularna Nancy Sinatra, pjesmom "Jackson".

Нема коментара: