субота, 28. фебруар 2009.

VOLIM SLUŠATI RADIO: Gerry and the Pacemakers

Autor priloga: NADIR EFENDIĆ (Nemačka)

Pjevac/grupa -- Gerry and the Pacemakers
Pjesma --- You'll Never Walk Alone
Pjesma traje --- 2 min 40 sec

Postovani slusatelji,
U Liverpoolu, Engleska , osnovana je 1959 godine jedna grupa koja je u kratkom vremanu postala veoma popularna. Ta grupa po imenu "Gerry and the Pacemakers" bila je tako uspjesna, da su oni 1963-e godine bili na engleskoj listi hitova ispred poznatih Beatlesa. Te cetveroclana grupa izbacila je na trziste vise vrhunskih melodija, ali na zalost oni nisu bili u stanju da se duze vrijeme odrze ne toj vrhunskoj poziciji popularnosti. Uspjeli su jos da postanu poznati na americkom muzickom trzistu ali njihov raspad 1966-e godine doveo je do toga, da se krajem 60-tih godina njih vise nije culo.
U 80-tim godinama su neocekivano ponovo postali popularni i njihove pjesme su ponovo dosle na vrh hit listi.
Sada mozemo u nasoj emisiji cuti grupu "Gerry and the Pacemakers" sa njihovom pjesmom " You'll Never Walk Alone" ( U prevodu:" Ti neces nikada ici sama") iz prve polovice 60-tih godina.


четвртак, 26. фебруар 2009.

VOLIM SLUŠATI RADIO: Castlewood Marimba Band

Autor priloga: NADIR EFENDIĆ (Nemačka)
Pjevac -- Castlewood Marimba Band -1933 
Pjesma --- Bells of Hawaii instrumental 
Pjesma traje -- 3 min i 18 sec. 
 
 Postovani slusatelji, 
Nedavno nam je slucajno dosla u ruke jedna stara gramofonska ploca od 78 okretaja iz 1933 godine. Tocnije, ploca je prodana 1933 a vjeravatno je nesto ranije snimljena. Nakon cijelodnevnog rada na restauraciji te izgrebane gramofonske ploce, sada vam mozemo predstaviti melodiju "The bells of Hawaii" (u prevodu: Zvona sa Havaja). Izvodjac te ugodne instrumentalne melodije je "Castlewood Marimba Band" kojie je poceo da svira u Americi pocetkom 20-tih godina. Da dobijemo osjecaj kada je to bilo, moramo misliti na to, da dvadesetgodisnja djevojka koja je 1933 godine plesala uz "The bells of Hawaii", danas ima lijepu starost od 95 godina. Sada poslusajmo taj stari snimak Castlewood Marimba Band-a sa njihovom izvedbom melodije "Bells of Hawaii" iz 1933. godine kompozitrora Heagney-a. 
 

уторак, 24. фебруар 2009.

Hit iz godine kada je čovek prvi put kročio na MESEC


Music video featuring the one hit wonder, "In The Year 2525", by Zager and Evans.

In the year 2525
If man is still alive
If woman can survive
They may find

In the year 3535
Ain't gonna need to tell the truth, tell no lies
Everything you think, do, or say
Is in the pill you took today

In the year 4545
Ain't gonna need your teeth, won't need your eyes
You won't find a thing to do
Nobody's gonna look at you

In the year 5555
Your arms are hanging limp at your sides
Your legs not nothing to do
Some machine is doing that for you

In the year 6565
Ain't gonna need no husband, won't need no wife
You'll pick your son, pick your daughter too
From the bottom of a long black tube

In the year 7510
If God's a-comin' he ought to make it by then
Maybe he'll look around himself and say
Guess it's time for the Judgement day

In the year 8510
God's gonna shake his mighty head
He'll either say I'm pleased where man has been
Or tear it down and start again

In the year 9595
I'm kinda wondering if man's gonna be alive
He's taken everything this old earth can give
And he ain't put back nothing

Now it's been 10,000 years
Man has cried a billion tears
For what he never knew
Now man's reign is through
But through the eternal night
The twinkling of starlight
So very far away
Maybe it's only yesterday

In the year 2525
If man is still alive
If woman can survive
They may find

уторак, 17. фебруар 2009.

VOLIM SLUŠATI RADIO: Dolly Parton

Autor priloga: NADIR EFENDIĆ (Nemačka)

Pjevac --- Dolly Parton
Pjesma ----- Release me
Pjesma traje --- 2 min i 17 sec

Postovani slusatelji,
americka pjevacica Dolly Parton izabrala je jedno podrucje muzike u kojem su zene relativno rijetke, podrucje Country and Western muzike.
Rođjena 1946 u veoma siromasnoj porodici sa 12-tero dijece, ona je u starosti od sedam godina dobila od ujaka gitaru i vec nakon tri godine nastupala je na maloj lokalnoj radiostanici. U starosti od 14 godina dobila je prvi ugovor za snimanje ploce i njena prva ploca bila je veoma uspjesna. Poslije zavrsetka skole otisla je u Nashville, koji je centar Country muzike i tu je ona u starosti od 20 godina postala zvijezda.
Dolly Parton mogla je po izgledu postati i glumica, jer je muski dio publike mogao da uziva u nastupu jedne plavuse koja je pored muzickog talenta bila bogato obdarena svim atributima zenske ljepote.
Zahvaljujeci njenom talentu i dobrom izboru pjesama, Dolly Parton i danas je jos veoma popularna.
Sada poslusajmo u nasoj emisiji Dolly Parton sa pjesmom "Release Me" (u prevodu: Daj mi slobodu) kompozitora Millera, koju je pjevao i poznati pjevac Engelbert Humperdinck.

уторак, 3. фебруар 2009.

VOLIM SLUŠATI RADIO: Doris Day

Autor priloga: NADIR EFENDIĆ (Nemačka)

Pjevacica --- Doris Day
Pjesma --- Que Sera Sera
Pjesma traje --- 2 min 05 sec

Postovani slusatelji,
Moze se slobodno reci da je Doris Marry Anne von Kapelhoff, rodjena 1924 godine, jedna od najpozantijih licnosti Hollywooda. Pod umjetnickim imenom Doris Day, ona je bila poznata glumica i pjevacica. Snimivsi 1956 godine film "Covijek koji je previse znao" , ona je sa tim filmom postigla svjetski uspjeh i to kao glumica i pjevacica. Jednostavna melodija iz tog filma "Que Sera Sera" bila je u biti jedna djecija pjesmica, koja je postala poznata u cijelom svijetu. Ta pjesma dobila i poznatu nagradu "Oscar" 1957-e godine kao najbolja filmska melodija.
Mora se reci da je Doris Day snimala u 40-tim godinama veoma teske i dobre svari sa podrucja Jazza i Swinga, sto pokazuje da je ta pjesmica za nju bila veoma lagana vjezba.
Njena karijara pocela je u starosti od trinaest godina, kada je na jednom plesnom turniru dobila nagradu od 500 americkih dolara. Snimivsi 40-tak filmova i vise TV-serija ona je zbog prevare njenog voditelja financija, ostala u dugovima t.j. bila je olaksana za preko 20 miliona dolara. Doris Day je nastupima u TV serijama uspjela da izadje iz dugova i da sredi svoje financije. Ukoliko putujete Amerikom i u gradu Carmel-u odsjednete u hotelu "Cypress Inn" time postajete gost Doris Day, jer je to njen hotel.
Sada poslusajmo u nasoj emisiji hollywoodsku zvijezdu, Doris Day sa poznatom pjesmom "Que Sera Sera" ( prevodu sa spanskog - "Sto bude, biti ce" ) iz 1956. godine, kompozitora Ray Evansa i Jay Livingstona.

понедељак, 2. фебруар 2009.

VOLIM SLUŠATI RADIO: Eddie Calvert

Autor priloga: NADIR EFENDIĆ (Nemačka)

Pjevač/ Svira -- Eddie Calvert
Pjesma -- Oh mein Papa
Pjesma traje -- 2 min 46 sec

Postovani slusatelji,
Drugi svjetski rat bio je zavrsen i pomalo su se razisli oblaci barutnog dima iznad Evrope, kada je 1949-te godine Lys Assia, svicarska pjevacica uspjela da stvori prvi poslijeratni hit na tlu Evrope. Njen slager "Oh mein Papa" kompozitora Paula Burkharda pjevao se je u cijeloj zapadnoj Evropi. Politicka granica tog vremana, takozvana "Zeljezna zavjesa" sprijecila je da taj slager dodje na program radio stanica istocne Evrope i time je ta ugodna melodija ostala na tlu ex-Yu manje, vise nepoznata.
Mi ce mo poslusati u nasoj emisiji instrumentalnu verziju tu melodije, u izvedbi engleskog trubaca Eddie Calverta-a koji se je 1954. godine sa tom izvedbom popeo na vrh liste popularnosti.
Edie Calvert, rođen 1922. godine, naučio je sviranje duvackih instrumenata od svog oca i producirao do 1978 godine, godine svoje smrti, vise svjetskih hitova kao na primjer filmsku melodiju "Covijek sa zlatnom rukom".
Sada poslusajmo u nasoj emisiji Eddie Calverta sa njegovom "zlatnom" trubom, kako izvodi melodiju "Oh mein Papa" (u prevodu - O moj tata) iz daleke 1954. godine.