субота, 13. март 2010.

VOLIM SLUŠATI RADIO: Zdenka Vučković

Autor priloga: NADIR EFENDIĆ (Nemačka)

Pjevac -- Zdenka Vuckovic
Pjesma -- Večeras bit cu tu
Pjesma traje -- 3 min i 41 sec

Poštovani slušatelji,
Poslije pobjede na Opatijskom festivalu 1958-e godine, poznata Zdenka Vuckovic trazila je vise godina njen stil pjevanja i tek nakon desetak godina ona je postala pjevacica koja se je moglo prepoznati po njenom nacinu pjevanja. Nesto starija, obdarena svim atributima zenstvenosti, ona je pocela pjevati ljubave pjesme. Taj nacin pjevanja osvojio je publiku i to se je osjetilo na dobroj prodaji njezinih gramofonskih ploca.
Nije nam poznato da li Zdenka Vuckovic jos uvijek negdje pjeva, ali ona je upala prije dvije godine u pozornost medija, zbog njene svadje sa Gabi Novak i Arsenom Dedicom. Ona je njima javno prigovorila da oni stvaraju utisak da se je sva muzika ex-Yu sastojala od Gabi i Arsena. Njeno izjava glasila je "Bilo jos mnogo drugih odlicnih pjevaca u to vrijeme".
Temparamentna Zdenka Vuckovic imala je pravo, ali ona je svoj prigovor na zalost tako donijela, da je on bio na granici uvrede.
Sada mozemo poslusati u nasoj emisiji Zdenku Vuckovic sa ljubavnom pjesmom "Veceras bit cu tu" talijanskog kompozitora Tenca iz 1967-e godine.
Mozemo si zamisliti , postovani muski slusatelji, da vama vasa draga ovako nesto zapjeva, da bi se vase srce topilo.

Izložba nedavno otkrivenih fotografija Džona Lenona

Neobjavljene fotografije Džona Lenona pronađene su nakon 40 godina u fioci poznatog njujorškog fotografa i biće uskoro izložene za javnost.
Fotografije slavnog muzičara i njegove žene Joko Ono snimio je 1969. godine u Montrealu fotograf časopisa "Lajf" Džeri Diter tokom njihovog čuvenog performansa "U krevetu za mir".
Diter je bio jedini fotograf kojem je bilo dozvoljeno da snimi osam dana dugu seansu čiji je cilj bio senzibilizacija javnosti protiv rata u Vijetnamu.
Priča o Džonu i Joko, viđena njegovim očima, trebalo je da bude objavljena u "Lajfu", ali je zamenjena u poslednjem trenutku člankom o Vijetnamskom ratu.
Nakon Diterove smrti 2005, neobjavljene fotografije ležale su do prošle sedmice u jednoj fioci. Publika će imati priliku da ih vidi na izložbi koja će biti priređena u subotu u katedrali svetog Mihaila u Koventriju, u centralnoj Engleskoj.
Džon Lenon i Joko Ono odleteli su 26. maja 1969. godine u Montreal gde su u hotelu "Kraljica Elizabeta" snimili pesmu "Give Peace a Chance" koja je ubrzo potom postala himna antiratnog pokreta. (izvor --- TANJUG, Beograd)

Volim slušati radio: Tennessee Ernie Ford

Autor priloga: NADIR EFENDIĆ (Nemačka)

Pjevac -- Tennessee Ernie Ford
Pjesma --- Sixteen Tons
Pjesma traje 2 min 36 sec

Postovani slusatelji,
Tennessee Ernie Ford, americki country & western pjevac izdao je vise od 100 albuma ali on u Evropi nije postao tako poznat kao na primjer Johnny Cash i Frankie Laine. Rodjen kratko poslije prvog svjetskog rata 1919-e godine, on je rano poceo da pjeva i postao je 1929-e godine, zbog njegovog ugodnog dubokog glasa, spiker na radio stanici. On je isao pravim putem i poslije srednje skole studirao je muziku na visokoj muzickoj skoli.
Odlucujuci utjecaj na najgovu karijeru imao je susret sa producentom Cliffie Stone-om, koji je bio veoma poznat u Country & Western sceni. On je 1947-e godine izdao 5 Fordovih ploca i to je bio pocetak jedne velike karijere koja je trajala do 1990 godine.
Najveci uspjeh Tennessee Ernie Ford imao je 1955 godine sa pjesmom "The Ballad of Davy Crockett" i sa pjesmom "Sixteen Tons". Zadnja pjesma bila je veoma poznata u izvedbi poznatih Plattersa.
Kratko poslije napustanja mikrofona, Tennessee Ernie Ford 1991-e godine zauvijek je napustio zivotnu pozornicu.
Sada poslusajmo pjesmu "Sixteen Tons" , u prevodu "16 tona" kompozitora Travisa, u izvedbi Tennessee Ernie Forda sa snimka iz 1955-godine.